miercuri, 11 noiembrie 2009

Afacerea "Gripa"


Afacerea „Gripa” ne costă zeci de milioane de lei

Experţii au estimat că, la o rată de răspân¬dire de 30% şi o mortalitate de 0,4%, gri¬pa pandemică ar putea reduce PIB-ul mondial al acestui an cu 3,5%, însemnînd circa 2500 mlrd USD. Pre¬venţia, şi implicit vaccinarea, poate fi de la trei la cinci ori mai ieftină decât tratamentul unei gripe, anunţă una dintre cele mai mari companii farmaceutice Sanofi Pasteur. Lucru experimentat în Suedia, în cazul gripei pandemice: dacă 60% din populaţia ţării ar fi vac¬cinată împotriva A/H1N1, economiile statului ar fi de circa 250 mil. euro.
Anterior Banca Mondială susţinea că gripa pandemică ar putea aprofunda efectele crizei economice, în special în ţările în curs de dezvoltare, iar impactul ar fi de cel puţin un punct procentual din PIB. Pentru Moldova un punct procentual din PIB valorează circa 600 mil. lei.
În afară de aceasta gripa pandemică ne uşurează bugetul şi aşa sărac cu zeci de milioane de lei.
Guvernul a anunţat că zilele acestea vor fi procurate 200 mii de doze de Tamiflu, medicament utilizat pentru tratarea gripei, inclusiv a celei pandemice. În total însă e vorba despre 500 mii doze. Aceste cantităţi care vor fi achiziţionate dintr-o singură sursă (o companie elveţiană) sunt suficiente pentru a asigura tratamentul a 15% din populaţie, adică anume acelor categorii de populaţie supuse unui risc mai mare de îmbolnăvire. De asemenea, vor mai fi procurate 10 mii de doze de zinamivir. Pentru aceste preparate, precum şi pentru procurarea dezinfectanţilor, măştilor vor fi utilizate 54 mil. lei, din cele 70 mil. lei destinate profilaxiei în cadrul Fondurilor Obligatorii de Asistenţă Medicală.
Costurile ar fi mai mari de aproape trei ori, dacă compania Hoffmann-La Roche nu ar oferi preparatul Tamiflu la un preţ promoţional de 5 euro per cutie. Reprezentanţii companiei ne-au spus că aceasta reprezintă o economie de 31,5 mil. lei, bani bugetari numai la aceste 200 000 doze. Pentru toată cantitatea economia ar constitui circa 79 mil. lei. De notat că preţul normal la import a Tamiflu pentru Republica Moldova este de 14,45 Euro la condiţii CIP, şi de aproximativ 370 lei în farmacie pentru pacienţi.
Dar pe lângă preparatul antiviral, mai urmează a fi achiziţionate circa 600 mii doze de vaccin, din care peste 100 mii doze de vaccin vor fi achiziţionate de autorităţi cu suportul Băncii Mondiale, alte 200 mii doze vor veni în Moldova din ajutoare şi peste 400 mii doze vor fi oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Costurile de procurare şi de vaccinare nu au fost anunţate. La aceasta se mai adăugă costurile de tratament gratuit a tuturor celor îmbolnăviţi de gripă, suportate din bugetul statului, cheltuielile suportate de extinderea vacanţei copiilor etc. Mai sunt şi alte pierderi economice importante.
Gripa pandemică, a stârnit deja un val de îngrijorare în Republica Moldova după ce a îmbolnăvit peste 700 de persoane şi a provocat moartea a 5 persoane. Panica a generat în schimb epuizarea stocurilor de măşti şi a unor preparate din farmacii. Altfel spus sunt şi profitori de pe urma gripei.
Constatăm că pe lîngă efectele economice importante şi decesele provocate, gripa are şi efecte precum:
- creşterea bruscă a interesului populaţiei pentru mass-media ca sursă de informaţie operativă;
- majorarea spectaculoasă a vânzărilor (dar şi preţurilor) a unor medicamente şi respectiv a profitului companiilor farmaceutice;
- redirecţionarea atenţiei populaţiei de la gravele şi incomodele probleme social-economice (scăderea veniturilor, şomaj, nivelul mic al salariilor şi pensiilor);
- utilizarea pe larg de către unele partide a pericolului epidemiologic în scopuri politice şi electorale.
Aici mai adăugăm că acesta este doar primul val, după care pînă în 2011, ar urma încă două valuri de gripă pandemică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu