joi, 11 martie 2010

25 ani de perestroika


25 de ani în urmă Mihail S. Gorbaciov devenea Secretar General al CC al PCUS. La 11 martie 1985, gruparea Gorbaciov-Ligaciov-Dolghih din cadrul Biroului Politic al PCUS, săturată de procesiunile de înmormântare (trei înmormântări de secretari generali în perioada noiembrie 1982-martie 1985, a decis că trebuie de terminat cu boșorogii de la conducere. Candidatura lui Gorbaciov a fost susţinută atunci şi de Andrei Gromiko şi de şeful KGB Cebrikov.
Noul șef al comuniștilor sovietici și al Imperiului Răului a inițiat o serie de reforme, pe care dacă e să credem miturilor ce mai circulă, le-ar fi planificat din timp. Politica sa de reforme denumită "perestroika" şi "glasnost" a reprezentat începutul deschiderii spre dialog a fostei URSS și a dus la o popularitate nemaivăzută pentru un lider sovietic în lume. În același timp o serie de reforme, sau mai degrabă pseudoreforme au dus la aprofundarea crizei economice cu care se confrunta fosta URSS. De exemplu campania antialcool, de la care între altele la 1 iunie curent se vor împlini 25 de ani, a dus la distrugerea unei părți semnificative din viticultura Moldovei. Interdicțiile legate de producția și mai ales de consumul de băuturi alcoolice a fost unul din factorii ce au generat nemulțumirea populației față de politica dusă de Gorbaciov.
Criza economică a fost aprofundată şi de scăderea drastică a prețului petrolului, principalul produs de export al URSS. Scăderea prețului a fost rezultatul unui înțelegeri puse la cale de Arabia Saudită (împreună cu alte state arabe au majorat semnificativ volumul producției de petrol ce a dus la scăderea prețului petrolului la 10 USD per baril), ca replică la intervenția sovietică în Afganistan. Cel mai mare merit al lui Gorbaciov este că a permis o liberalizare a vieții politici și social-economice, care în final au pus bazele dispariției imperiului răuluui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu