marți, 16 martie 2010

Eficienţa germană, vinovată de situaţia critică din alte state?!


Eficiența germană, atât de respectată în trecut, a ajuns a fi supusă criticilor. Mai mult. Ea s-ar face vinovată de problemele cu care se confruntă alte state din UE.
Christine Lagarde, ministrul de finanțe al Franței, susține că politica economică a Germaniei, de a menține un cost scăzut al producției şi un nivel ridicat al competitivității, pune probleme celorlalte țări membre UE, care stau mai prost la acest capitol.
”Germania a făcut o treabă excelentă în ultimii zece ani, crescând competitivitatea prin menținerea unor costuri scăzute a forței de munca. Nu cred că acesta este un model sustenabil pentru celelalte ţări din UE. Avem nevoie de o mai bună convergență", a declarat Lagarde, citată de Financial Times.
Potrivit acesteia, Germania ar trebui să impulsioneze cererea de pe piața interna pentru a ajuta țările cu un deficit mare să redevină competitive și să-şi rezolve problemele legate de datoria publică.
Conform unor calcule efectuate de Stratfor în baza datelor OECD, din anul 2000 și până în trimestrul III al anului 2009, costul forței de muncă în Germania a crescut doar cu 5 la sută, în timp ce în ţări precum Grecia, Spania, Italia, Irlanda cu peste 30 la sută.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu