miercuri, 15 septembrie 2010

Cine sunt cetăţenii moldoveni ce îl asistă în afaceri pe miliardarul român Vântu



Scandalul de săptămâna trecută cu încarcerarea magnatului român Sorin Ovidiu Vântu (patronul grupului Realitatea din România, Publica TV din Republica Moldova etc.) a scos la iveală, implicarea activă în afacerile acestuia a mai multor cetățeni moldoveni. Cel mai frecvent au figurat în știri numele lui Octavian Țurcan și Ghenadie Nipomici, grație implicării lor active

Octavian Țurcan, pericol public în România

În prezent cel mai vehiculat nume alături de cel al lui Vântu este a lui Octavian Țurcan, suspectat că ar fi transferat bani unui alt afacerist - Nicolae Popa, în perioada în care acesta era căutat de autorități pentru a fi încarcerat, ca urmare a condamnării la 15 ani de detenție și pe care procurorii l-au reținut, joi, 9 septembrie. Potrivit argumentării procurorilor „în prezent subzistă temeiurile prevăzute de art.148 lit. f) din Codul de procedură penală, întrucât infracțiunea săvârșită de către inculpatul ȚURCAN OCTAVIAN prevede pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani şi există probe că lăsarea sa în libertate prezintă pericol public”.
http://www.adevarul.ro/actualitate/Rechizitoriu_Sorin_Ovidiu_Vintu_ADVFIL20100910_0002.pdf
Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ), „Urmărirea penală a stabilit că transmiterea sumelor de bani s-a realizat în baza dispozițiilor inculpatului Vîntu Sorin Ovidiu, prin transfer bancar, dintr-un cont deschis la o bancă cu sediul în Nicosia, Cipru, în contul unei societăți comerciale înregistrate în Indonezia, la care condamnatul Popa Nicolae avea acces cu ajutorul inculpatului Țurcan Octavian, sau în numerar cu sprijinul inculpatului Stoian Alexandru”. http://www.mpublic.ro/presa/2010/c_09_09_2010_3.htm
"Justiție la televizor nu se poate!", a declarat Ţurcan în timp ce intra în sediul Parchetului Înaltei Curți de Casație şi Justiție (PICCJ), potrivit Mediafax.
Amintim că procurorii i-au convocat, joi, 9 septembrie pe Sorin Ovidiu Vântu (SOV), Liviu Luca, președintele Federației Sindicatelor Libere Petrom, Octavian Țurcan şi pe Alex Stoian, în cazul lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani de detenţie pentru prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI) şi care până nu demult se ascundea de justiţia român în Indonezia. În urma prăbuşirii FNI de acum 10 ani, 300 000 de investitori au pierdut peste 300 mil. euro.
Octavian Ţurcan figurează cu domiciliu în s. Truşeni, municipiul Chişinău şi a fost prezentat în investigaţiile presei drept unul dintre interpuşii/administratorii afacerilor lui Sorin Ovidiu Vântu.
La începutul mileniului trei apare ca administrator sau acţionar la mai multe afaceri controlate de Vântu. Mai mult! El este considerat drept unul din oamenii cheie între cei care au stat la bazele imperiului Vântu.
Una din primele afaceri în care apare numele lui Octavian Ţurcan este Banca Română de Scont, unde acesta a deţinut poziţia de vicepreşedinte. Întreaga afacere care s-a derulat în anii 2000 şi în care a fost implicat şi Sorin Ovidiu Vântu s-a încheiat cu falimentul băncii şi cu un prejudiciu de aproape 20 de milioane de dolari.
Într-un interviu acordat ziarului Bursa, fostul preşedinte al Băncii Române de Scont, Doru Nicolaescu, îl descrie pe Octavian Ţurcan drept cel care a creat lanţul de companii off-shore prin care şi-a derulat Sorin Ovidiu Vântu afacerile. Detalii despre acest aspect aici.
Octavian Ţurcan figurează ca reprezentant al firmei Stonecom Limited din Cipru la Imobiliar Network 2002 SA, companie cu active de peste 177 milioane RON şi care ar deţine toate proprietăţile imobiliare ale lui Sorin Ovidiu Vântu. “La o evaluare sumară, este vorba despre proprietăţi în valoare de zeci de milioane de euro. Aşa arată, creionat în linii mari, imperiul imobiliar al lui SOV. Totuşi, toate aceste proprietăţi figurează înregistrate pe firma Imobiliar Network 2002 SA, fosta companie Gelsor Network, care i-a aparţinut lui SOV, controlată acum de off-shore-ul Stonecom Ltd din paradisul fiscal Cipru”, se preciza în anul 2006 într-o investigaţie Evenimentul Zilei, http://www.ziaresireviste.ro/index.php?page=revista_presei&details=on&id=5165.
Acţionari actuali ai Imobiliar Network 2002 SA sunt Sorin Ovidiu Freciu, Octavian Ţurcan, Radu Bobu, Ghenadie Nipomici (câte o acţiune) şi Stonecom Ltd. acţionar cu 99,9%.
Potrivit registrului comerţului din România, Octavian Ţurcan mai este acţionar în două companii: SISTEME DE MANAGEMENT PERFORMANT SRL, unde deţine 50% cu soţia sa Alexandra, şi in compania TULORIS INTERNATIONAL SRL în care este asociat 33% împreună cu alţi doi cetăţeni străini. Compania TULORIS INTERNATIONAL SRL are ca obiect de activitate intermedierile imobiliare, dar în ultimii ani nu a avut afaceri impresionante.
Compania SISTEME DE MANAGEMENT PERFORMANT apare într-un document al Consiliului Concurenţei din România care arată că această companie face parte din grupul ELBAHOLD Ltd, despre care grup presa a relatat că este controlat indirect de către Sorin Ovidiu Vântu.
Numele lui Octavian Ţurcan a mai fost vehiculat şi într-un alt scandal legat de compania Delta Asigurări, firmă al cărei control era asigurat prin Tabor Project Limited (Londra), societate cu acţionariat în Cipru (Ranohold Limited) şi reprezentată legal de Octavian Ţurcan. Într-un interviu realizat în anul 2006 de Emilia Sercan, SOV declara „Nu cunosc afacerile pe care le face domnul Ţurcan, un important om de afaceri, de altfel, care ani în urmă a lucrat şi cu mine” http://emiliasercan.blogspot.com/2010_09_01_archive.html.
http://emiliasercan.blogspot.com/2010/09/va-e-frica-de-presedintele-basescu.html

Nipomici - consultantul financiar al lui Vântu


O prezenţă mai mare în afacerile lui Vântu are alt cetăţean moldovean - Ghenadie Nipomici, care deţine şi licenţă de avocat în România.
Despre Ghenadie Nipomici se spune că înainte de a ajunge consultant financiar (Sic!) al lui Vântu, ar fi lucrat consultant principal în Aparatul Preşedintelui Republicii Moldova, Petru Lucinschi. În registrele ministerului Justiţiei de la Chişinău el apare ca fondator şi preşedinte al Asociaţiei Obşteşti pentru Protecţia Consumatorilor "CONSUM PROTECT".
În actualul scandal numele lui Nipomici nu figurează direct, dar în textul interceptărilor convorbirilor telefonice între SOV şi Ţurcan apare şi cineva cu numele Ghenadie, persoană cunoscută de ambii şi cu care Ţurcan urma să ia legătura pentru a clarifica o problemă legată de conturile bancare prin care s-au transferat bani în Indonezia. În Referatul cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive din 10 septembrie 2010, depus la Tribunalul Bucureşti de procurorul Marius Iacob, se precizează că „Întrucât în ziua de 15.12.2009, la ora 12:44:05, Octavian Ţurcan este contactat de Ghenadie, cu care poartă o discuţie, rezultă că cel care primeşte coordonatele despre conturile bancare este Nipomici Ghenadie”. Totodată în referat se mai menţionează că „După cum rezultă din declaraţia de martor din data de 11.01.2010 a lui Nipomici Ghenadie, martorul şi inculpatul Octavian Ţurcan sunt administratorii unor firma din Cipru”. http://www.adevarul.ro/actualitate/Rechizitoriu_Sorin_Ovidiu_Vintu_ADVFIL20100910_0002.pdf, sau
http://www.vranceamedia.ro/archives/31447
În România, conform datelor din registrul comerţului, Ghenadie Nipomici a fost sau este acţionar, dar cel mai des ca reprezentant al unor off-shoruri într-o duzină de firme apropiate de Vântu, prin care sunt administrate afaceri din domeniul mass-media, jocurilor de noroc, intermedieri, agenţii de consultanţă, distribuţie de produse petroliere etc.
De exemplu este reprezentant al off-shorului Willowsworth LTD (Tortolla - Insulele Virgine Britanice) la firma Apogeu Info SRL, unde asociat era şi controversatul ziarist Sorin Roşca Stănescu. Willowsworth LTD a fost până în 2009, acţionar majoritar şi la compania Management Fulcrum SRL (reprezentant Ghenadie Nipomici) care a asigurat managementul ziarului „Ziua”.
Şi la Trans Euroline SA, firma ce deţinea Nevada Casino din Bucureşti, Nipomici apare ca reprezentant al Willowsworth LTD (89,9%).
La SC Expresiv SA (Radio Total din România) acţionar majoritar este compania Radoway Ltd din Cipru (reprezentant Ghenadie Nipomici), iar minoritar un alt cunoscut ziarist - Cornel Nistorescu. Radoway Ltd a avut în trecut şi un pachet minoritar în Realitatea TV (aproximativ 6,5%), prin Global Video Media şi mai apare cu 15% la Light System SA din Mamaia.
Ghenadie Nipomici în calitate de reprezentant al acţionarilor majoritari Willowsworth LTD şi Stonitec Limited face companie cunoscuţilor ziarişti Bogdan Ficeac şi Petre Mihai Bacanu (director-fondator la România Liberă) la SC Aflux Publiprod SA (Flux TV).
A reprezentat în cadrul CGR Media SRL (revista Bilanţ) interesele firmei Comac Limited (90%). Coacţionari figurau alţi doi ziarişti Carmen şi Constantin Rudniţchi prin Media Makers SRL.
Nipomici este reprezentant al Comac Ltd în GM Invest SA (90%) şi Red Apple Comunication SRL (50%). De firma Red Apple Comunication SRL, specializată în activităţi de consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării este legat scandalul de corupţie şi trafic de influenţă din mai 2009, în urma căruia a fost demis ministrul român al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi.
La finele anului 2009 mai figura în calitate de reprezentant oficial al BLUELINK COMUNICAZIONE (CYPRUS) LIMITED, firmă ce deţine peste 80% din acţiunile Realitatea Media SA (Realitatea TV).
De asemenea Nipomici apare şi ca acţionar la firma X-Oil SRL, care este controlată de PSV Company, fosta Petromservice (la care acţionar majoritar este Elbahold Ltd). Între timp, PSV Company a fost înlocuit de Comac Ltd, care este controlată tot de Elbahold Ltd.

Dumitru Ţâra, soluţie de trimitere a banilor necesari îngreunării extrădării lui Popa Nicolae

În Referatul cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive a lui Vântu, Ţurcan şi Stoian apare şi numele lui Dumitru Ţâra, în prezent administrator la întreprinderea mixtă STIRI MEDIA GRUP SRL, proprietarul Publica TV din Chişinău.
„Activităţile derulate în scopul îngreunării extrădării condamnatului Popa Nicolae au fost continuate în luna februarie 2010, când trimiterea sumelor de bani, era prezentată în continuare ca soluţie sigură de îngreunare a extrădării condamnatului Popa Nicolae. Sub acest aspect, este de menţionat că inculpatul Vântu Sorin Ovidiu a folosit şi o modalitate suplimentară prin care a încercat să găsească o soluţie de trimitere a banilor necesari îngreunării extrădării, către condamnat, prin intermediul numitului Târă Dumitru (corect Ţâra Dumitru n.n.) aflat în Republica Moldova”.
Potrivit unei investigaţii efectuate la finele anului 2009 de Centrul Român de Jurnalism de Investigaţie „Blue Link Comunicazione din Cipru, proprietar al grupului Realitatea-Caţavencu, a înfiinţat la Chişinău compania „STIRI MEDIA GRUP” cu un capital de peste 300 de mii de Euro. Aceasta va opera televiziunea PUBLIKA TV, o investiţie de 4,5 milioane de Euro. Alături de off-shore-ul controlat de Vîntu, în societatea din Chişinău mai apare un singur acţionar, cu 1,01 % - Dumitru Ţâra, fost DJ la „Unda Liberă”.
Acesta a fost până de curând angajat al Ministerului Afacerilor Externe şi al Integrării Europene din Republica Moldova (MAE). Ţâra era şeful Direcţiei cooperare regională din cadrul Departamentului Integrare Europeană. Important este că Ţâra ocupa şi funcţia de reprezentant al Republicii Moldova la Central European Initiative (CEI) cu sediul la Trieste. CEI este o importantă organizaţie inter-guvernamentală, care decernează şi premii jurnalistice în colaborare cu alte organizaţii”, http://www.crji.org/news.php?id=159&l=1.

Moldovean, director al firmei ce deține pachetele de control la Realitatea TV și Publica TV

Despre alt cetăţean moldovean, Vitalie Dobândă implicat în afacerile lui Vântu se spune că ar fi fost colaborator al serviciilor secrete din Moldova şi ar mai fi lucrat şi la Banca Naţională a Moldovei. Vitalie Dobândă apare doar în cazul a două firme cu legături cu afacerile lui Vântu. În anul 2006, bunăoară Vântu declara într-un interviu pentru EVZ că „el este singurul cu care lucrez împreună pentru compania Blue Link Communicazione”, http://emiliasercan.blogspot.com/2010/09/va-e-frica-de-presedintele-basescu.html. Vitalie Dobândă apare din anul 2005 în registrele comerțului din România ca director al BLUELINK COMUNICAZIONE (CYPRUS) LIMITED, firmă ce deţine peste 80% din acţiunile Realitatea Media SA şi totodată ca acționar simbolic (o acţiune) la Imobiliar Network 2002 SA.
Numărul cetățenilor moldoveni ce lucrează pentru Vântu este însă mult mai mare.
Publicat iniţial pe portalul Moldova Azi
http://www.azi.md/ro/investigation/13723

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu