sâmbătă, 26 februarie 2011

Si Moldovagaz a trecut cu conturile de baza la Victoriabank



Migrarea conturilor unor instituții sau companii cu capital de stat de la o banca, la alta, demonstreaza ca pe langa lipsa de transparenta ce domina in continuare in administratia publica, autoritatile liberal-democratice au mostenit si metehnele comuniste. Guvernarea AIE pare ca nu este in stare sai puna la respect pe managerii de intreprinderi de stat. Dar aceasta doar la prima vedere. Or, in guvern avem un grup numeros de fosti manageri de intreprinderi ajunsi ministri sau chiar premier, care stiu cum se decide transferul conturilor de la o banca la alta si care este impactul. Stie bine si premierul Filat, si ministrul Filip si secretarul general al guvernului Bodiu, dar si prim-vice-presedintele Parlamentului Plahotniuc. Schimba ceva aceasta. Nimic!
Or nu exista o reglementare a procedurii si deciziei, si daca nu este interzis, atunci e permis!

Nu mi se pare deloc o supriza daca s-ar afla ca Moldtelecom si-a transferat conturile la Victoriabank imediat dupa ce Vitalie Iurcu a ajuns director general al acestei intreprinderi in iulie 2009. Acesat pentru ca asa a procedat si in alte cazuri. Una din primele măsuri luate de Vitalie Iurcu, in aprilie 2007 cand a a ajuns director general la Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica a fost sa transfere contul bancar al Agentiei la Fincombank. Iurcu ia obligat si pe angajatii ANRE ca in decurs de o luna de zile sa aiba card bancar la Fincombank.
Decizia de atunci putea fi explicata prin faptul ca Iurcu ocupa funcția de membru in Consiliul de Administrație al Fincombank, iar la putere erau comunistii.
De altfel se zice ca Iurcu era la acel moment si membru al PCRM, iar in scurtul sau discurs de inaugurare la ANRE a vorbit despre faptul cum trebuie sa fim patrioti.
Probabil ca patriotismul sau se reducea la faptul ca toate conturile institutiile statului sa fie tinute in banca feciorului presedintelui Voronin si nu la Banca de Economii, cu capital de stat. Acum se vede ca patriotismul sau se reduce la faptul ca banii Moldtelecom/ului trebuie sa stea la banca lui Plahotniuc!

De fapt Iurcu nu este singurul caz de acest fel.
Alexandru Gusev, directorul Moldovagaz, a procedat la fel, si din anul 2009, conturile intreprinderii au trecut de la Banca de Economii la Victoriabank.
Lista conturilor o puteti gasi pe siteul Gazprom si in imaginea atasata.
Si inca un detaliu care vine sa arate importanta locului unde sunt detinute conturile de baza ale unei intreprinderi sau institutii de stat sau private. Cand Plahotniuc a ajuns sa controleze Victoribank, mai multi oameni de afaceri mici si chiar mai mari, si-au trasferat conturile la alte banci.

Oare de ce?

2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. prosii. na-i ce face si aiuresti. si mai pui si copia unui document de pe care nu se intelege mai nimic de calitativa ce este

    RăspundețiȘtergere