duminică, 27 martie 2011

Familia Gaddafi intenţiona să procure Portul şi Terminalul petrolier de la Giurgiuleşti?!


Ce a căutat la Chișinău Saif al-Islam (primul din dreapta,la un vernisaj la Chișinău,în ianuarie 2011), fiul dictatorului libian Gaddafi? O explicaţie adecvată aşa şi nu a apărut. Să fi fost doar o vizită de curtoazie pentru a vedea o expoziţie a Nicoletei Stati, fiica controversatului miliardar Anatol Stati?
Puţin probabil. Gurile rele spun că a fost mai mult decât atât. La mijloc au fost importante interese economice. În primul rând se ştie că familia Stati se află de vreo doi ani în dificultate, după ce iau fost confiscate activele de circa un miliard de dolari din Kazahstan şi un eventual parteneriat şi colaborare cu familia Gaddafi, iar fi putut deschide accesul la petrolul libian. Aceasta în condiţiile în care afacerile din Sudan şi nici cele din Irak ale familiei Stati nu merg bine.
De altfel reprezentanţii grupului Ascom nici nu tăinuiesc că până la izbucnirea revoltelor s-au făcut încercări de a iniţia o colaborare cu Libia, sau mai bine zis cu familia Gaddafi, căci reprezentanţii acesteia controlau practic toate activităţile economice şi fluxurile de bani din această ţară.

Cât despre active din Moldova ce ar fi interesat familia Gaddafi acestea sunt în primul rând terenurile agricole şi Terminalul Petrolier. Ultimul cu atât mai mult cu cât există şi un interes din partea actualilor proprietari (dacă mai sunt ei şi nu este deja vândut) de vinde afacerea.
Cât despre pământ apoi Libia şi-a asigurat 250 de mii de hectare de teren agricol din Ucraina, iar autoritățile de la Kiev au inițiat o investigație asupra presupusei tranzacţii cu terenuri agricole, în schimbul unor afaceri cu petrol şi gaze.
În ultimii ani şi alţi afacerişti arabi s-au arătat interesați de Terminal şi Portul Giurgiuleşti, dar şi de procurarea de terenuri agricole, pentru a cultiva culturi agricole şi a asigura populaţia din ţările lor cu alimente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu